Terugblik: Gaia-X hub NL bijeenkomst ‘Ethische en maatschappelijke aspecten Gaia-X’

Op donderdag 19 mei organiseerde de Nederlandse Gaia-X hub een mooie bijeenkomst in de Koninklijke Industrieele Groote Club op de Dam in Amsterdam. Terwijl buiten een noodweer losbarstte, stonden wij stil bij de ‘Ethische en maatschappelijke aspecten van Gaia-X’. Onder leiding van dagvoorzitter en hubmanager Peter Verkoulen en sprekers prof. dr. José van Dijck (UU) en dr. Claire Stolwijk (TNO).

De impressie van de bijeenkomst is nu terug te lezen alsmede de presentaties:

Presentatie prof. dr. José van Dijck
Presentatie dr. Claire Stolwijk
Presentatie dr. Peter Verkoulen Gaia-X hub NL

Video’s behorende bij de presentatie van dr. Peter Verkoulen over Gaia-X en Gaia-X hub NL:

Wat is Gaia-X?

Over Gaia-X hub NL

Over de sprekers
Prof. dr. José van Dijck is sinds 2017 universiteitshoogleraar media en digitale samenleving aan de Universiteit Utrecht. Zij was eerder president van de KNAW, kreeg in 2019 een eredoctoraat van de Universiteit Lund, en  ontving in 2021 de Spinozaprijs van NWO. Haar onderzoek gaat over media, sociale media en mediatechnologieën en met name over de invloed van online platformen op publieke waarden in verschillende sectoren van de samenleving. Samen met twee co-auteurs publiceerde zij o.a. het boek The Platform Society (Oxford University Press) waarin de impact van online platformen in vier sectoren (mobiliteit, nieuws, onderwijs en zorg) wordt onderzocht. Van Dijck is onderzoeksleider van de interdisciplinaire groep Governing the Digital Society aan de Universiteit Utrecht.

Dr. Claire Stolwijk is senior onderzoeker en consultant bij TNO. Zij is gespecialiseerd in beleid en business modellen rondom digitalisering, industriebeleid en innovatiemanagement. Zij leidt grote Europese en nationale projecten voor diverse domeinen, met als focus de digitalisering van de maakindustrie. Daarvoor werkte zij als senior finance analist bij Unilever. Ze is bedrijfskundige van achtergrond en gepromoveerd aan de TU Delft op het gebied van innovatiestrategieën van chip-bedrijven.

Binnenkort publiceert ze met co-auteurs het TNO paper “Bridging the Dutch and European Digital Sovereignty gap”. In dit paper wordt ingegaan op digitale soevereiniteit vanuit het perspectief van beleid en technologie, maar ook vanuit economisch, maatschappelijk en geopolitiek perspectief. De huidige digitale soevereiniteit wordt geschetst op basis van diverse technologielagen evenals de kansen en uitdagingen om de digitale soevereiniteit te vergroten.

Datum:

Tijd:

Locatie:

19 mei 2022

13:45

Op Locatie

Andere evenementen

15 mei 2024

Following the resounding success of the debut event in Bilbao, Spain, Gaia-X is teaming up with Gaia-X Hub Luxembourg to bring an unmatched experience for the Gaia-X Tech-X Conference (…)

Use cases

Een overzicht van Use cases vanuit diverse sectoren in Europa ten behoeve van diverse ontwikkeling van Gaia-X. De use cases staan op de website van onze internationale Gaia-X groep.

Evenementen

Een overzicht van de internationale evenementen rondom de ontwikkeling van Gaia-X. De evenementen staan op de website van onze internationale Gaia-X groep.

Gaia-X hub Nederland - een introductie

Gaia-X hub Nederland - een introductie