– donderdag 19 mei 2022
On Thursday 19 May, the Dutch Gaia-X hub organized a nice meeting in the Koninklijke Industrieele Groote Club on Dam Square in Amsterdam. While a storm broke out outside, we reflected on the ‘Ethical and Societal Aspects of Gaia-X’. Under the leadership of day chairman and hub manager Peter Verkoulen and speakers prof. dr. José van Dijck (UU) and dr. Claire Stolwijk (TNO).
Programme
13.45 – 14.00 hrs
Entry
14.00 – 14.15 hrs
Introduction by Gaia-X hub NL manager dr. ir. Peter Verkoulen
14.15 – 15.00 hrs
Lecture prof. dr. José van Dijck: “Public values in the online world”
15.00-15.45 hrs
Lecture dr. Claire Stolwijk: “Digital souvereinity in the Netherlands and Europe”
15.45- 16.00 hrs
Questions and discussion
16.00-17.00 hrs
Networking and drinks
The given presentations will be published here soon See here for an impression of the meeting
Over de sprekers
Prof. dr. José van Dijck is sinds 2017 universiteitshoogleraar media en digitale samenleving aan de Universiteit Utrecht. Zij was eerder president van de KNAW, kreeg in 2019 een eredoctoraat van de Universiteit Lund, en ontving in 2021 de Spinozaprijs van NWO. Haar onderzoek gaat over media, sociale media en mediatechnologieën en met name over de invloed van online platformen op publieke waarden in verschillende sectoren van de samenleving. Samen met twee co-auteurs publiceerde zij o.a. het boek The Platform Society (Oxford University Press) waarin de impact van online platformen in vier sectoren (mobiliteit, nieuws, onderwijs en zorg) wordt onderzocht. Van Dijck is onderzoeksleider van de interdisciplinaire groep Governing the Digital Society aan de Universiteit Utrecht.
Dr. Claire Stolwijk is senior onderzoeker en consultant bij TNO. Zij is gespecialiseerd in beleid en business modellen rondom digitalisering, industriebeleid en innovatiemanagement. Zij leidt grote Europese en nationale projecten voor diverse domeinen, met als focus de digitalisering van de maakindustrie. Daarvoor werkte zij als senior finance analist bij Unilever. Ze is bedrijfskundige van achtergrond en gepromoveerd aan de TU Delft op het gebied van innovatiestrategieën van chip-bedrijven.
Binnenkort publiceert ze met co-auteurs het TNO paper “Bridging the Dutch and European Digital Sovereignty gap”. In dit paper wordt ingegaan op digitale soevereiniteit vanuit het perspectief van beleid en technologie, maar ook vanuit economisch, maatschappelijk en geopolitiek perspectief. De huidige digitale soevereiniteit wordt geschetst op basis van diverse technologielagen evenals de kansen en uitdagingen om de digitale soevereiniteit te vergroten.