16 juni 2022

Gaia-X en het Smart Connected Supplier Network: een slimme, verbonden fabriek

Het succes van ketens in de maakindustrie wordt mede bepaald door het uitwisselen van grote hoeveelheden data. Binnen deze industrie was er voorheen geen gedeelde standaard beschikbaar om deze data eenduidig te kunnen delen. Het Smart Connected Supplier Network (SCSN) is het resultaat van een samenwerking tussen meer dan 400 bedrijven, groot en klein en hun IT-partners. Zij hebben gezamenlijk een datastandaard ontwikkeld en geïmplementeerd die deze data-uitwisseling mogelijk maakt op soevereine wijze. Hierdoor is de uitwisseling van informatie binnen de maakindustrie efficiënter geworden met een hogere productiviteit als resultaat. SCSN illustreert het succes van samenwerking en verbinding binnen de digitale infrastructuur, in overeenstemming met de visie van Gaia-X.

X graphic

Om interoperabiliteit tussen de aangesloten bedrijven te realiseren, zijn standaard connecties gerealiseerd tussen de verschillende service-providers: een voorbeeld van de onderkant van de Gaia-X referentie-architectuur. Hiermee zijn alle partijen binnen het netwerk met elkaar verbonden, zonder afhankelijk te zijn van een enkele service provider: het zogenoemde four corner model. Dit kan het beste vergeleken worden met de telecomsector: iedereen is vrij een provider te kiezen en iedere klant kan ongeacht de provider met elkaar verbinden.

Soevereine data-uitwisseling

Alhoewel data-uitwisseling van groot belang is voor de maakindustrie, is data ook een waardevolle asset van bedrijven. Zelf bepalen welke data je deelt met wie is daarom van belang. De Internationale Data Spaces (IDS) technologie, geïntegreerd in de Gaia-X referentie-architectuur, garandeert soevereine data- uitwisseling. Om ervoor te zorgen dat de data eenduidig wordt uitgewisseld is op basis van de Universal Business Language of Oasis (UBL) een op de maakindustrie afgestemde datastandaard ontwikkeld.

Mike de Roode, community manager SCSN: “Met het Smart Connected Supplier Network (SCSN) verbinden wij honderden bedrijven in en rondom de maakindustrie met elkaar. Hierdoor kunnen klanten en leveranciers efficiënt met elkaar samenwerken door processen te automatiseren. Voor elke samenwerking is vertrouwen van belang. Binnen SCSN gebruiken we de International Data Spaces standaard voor een vertrouwde en decentrale uitwisseling van informatie zodat elk bedrijf veilig data kan delen.

GAIA-X voegt hier verschillende componenten aan toe zoals de federatie van dataspaces. Dit is van belang omdat in verschillende landen en sectoren communities ontstaan van bedrijven die digitaal samenwerken. Een voorbeeld hiervan is Catena-X, wat focust op het ontsluiten van informatie in de Duitse automotive industrie. De Gaia-X Federation Services maken het mogelijk om deze verschillende initiatieven met elkaar te verbinden zodat SCSN-gebruikers ook met Catena-X-leden kunnen samenwerken. SCSN wilt de best verbonden dataspace worden en investeert daarom in deze Gaia-X -ontwikkelingen.”

John Blankendaal, Managing director Brainport industries, over het belang van een data-standaard in de maakindustrie:

DVC-SI Tafelgesprek, Een slimme fabriek in een digitaal verbonden keten: aan de slag!

In navolging van de eerdere tafelgesprekken rondom SCSN, over onder andere de impact van Gaia-X op de maakindustrie, vindt op vrijdag 8 juli van 12.00 – 13.00 uur weer een Tafelgesprek plaats van het Data Value Center – Smart Industry (DVC-SI). Werken via de cloud, het delen van data met klanten en het slimmer maken van machines –in het afgelopen jaar zijn er tijdens de Tafelgesprekken van DVC-SI diverse ondernemers en onderzoekers daarover aan het woord geweest. Op de Brainport Industries Campus wordt gewerkt aan nieuwe Industrie 4.0 standaarden en technieken die dat makkelijker moeten maken. Deze worden steeds volwassener en kunnen in veel gevallen nu al concreet toegepast worden bij bedrijven in de maakindustrie.

In het komende Tafelgesprek komen een aantal betrokkenen aan het woord rondom de centrale vraag: Hoe kan ik hier bij aansluiten? Welke stappen moet ik zetten?

Meer informatie en aanmelden voor dit Tafelgesprek kan via de website van Smart Industry.


Share on

Meer nieuws

25 oktober 2021

Op 23 en 24 november vindt de Cyber Security & Cloud exposition plaats in de RAI Amsterdam. Leer meer over de meest innovatieve ontwikkelingen en technologieën die van invloed (…)

18 september 2023

Tijdens de vierde Gaia-X Summit vertellen we u over de vooruitgang die Gaia-X heeft geboekt en heeft ui de mogelijkheid om in contact te komen met industrieleiders, experts en (…)

Use cases

Een overzicht van Use cases vanuit diverse sectoren in Europa ten behoeve van diverse ontwikkeling van Gaia-X. De use cases staan op de website van onze internationale Gaia-X groep.

Evenementen

Een overzicht van de internationale evenementen rondom de ontwikkeling van Gaia-X. De evenementen staan op de website van onze internationale Gaia-X groep.

Gaia-X hub Nederland - een introductie

Gaia-X hub Nederland - een introductie