17 november 2023

Gaia-X Summit 2023: De koers uitzetten voor betrouwbare digitale ecosystemen

Gaia-X Summit 2023: De koers uitzetten voor betrouwbare digitale ecosystemen

De vierde Gaia-X Summit, Gaia-Xcelerate, vond plaats onder leiding van het Spaanse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie en in samenwerking met Gaia-X Hub Spanje, op 9 en 10 november in Alicante, Spanje. Visionairs, industrieleiders en pioniers kwamen bijeen en deelden baanbrekende inzichten in de evolutie van het Gaia-X initiatief en de belangrijke bijdragen ervan aan vertrouwde digitale ecosystemen.

Catherine Jestin, voorzitter van de raad van bestuur van Gaia-X en Executive Vice President Digital and Information Management, Airbus, en Ulrich Ahle, CEO van Gaia-X, deelden de reis van Gaia-X van begin tot marktintroductie en benadrukten de visie van het initiatief om betrouwbare gedecentraliseerde digitale ecosystemen mogelijk te maken. De missie is om Gaia-X tot de de facto standaard te maken door beleid, regels, specificaties en een verificatiekader te ontwikkelen dat is afgestemd op de waarden van de EU.

Gaia-X onthult zijn strategisch plan om innovatie, samenwerking en globalisering te stimuleren

  • Strategie voor adoptie door eindgebruikers: Gaia-X wil de adoptie door eindgebruikers stimuleren door meer referentieverhalen te vertellen, steun te krijgen van beleidsmakers, samen te werken met Cloud Service Providers en zijn aanwezigheid in niet-actieve Europese landen uit te breiden.
  • Marktgereedheid van de technologie: Samenwerking met DSBA- en FOSS-communities, het versterken van partnerschappen en het demonstreren van Data Spaces op basis van een gefedereerde cloudinfrastructuur zijn belangrijke elementen om de marktgereedheid van de Gaia-X-technologie te garanderen.
  • Globaliseringsstrategie: Gaia-X werkt actief samen met internationale leden, betrekt andere regio’s bij het definiëren van labels, neemt deel aan wereldwijde events en bevordert relaties met analisten om het bewustzijn wereldwijd te vergroten.
  • Groei van het Gaia-X ecosysteem: Het initiatief zet zich in om commissies en agile sprints te optimaliseren, nieuwe leden te verwelkomen en het wereldwijde bereik en de impact te maximaliseren.

Gaia-X Digital Clearing House: Uw toegangspoort tot naleving

GXDCH is operationeel! GXDCH is de ultieme hub om compliance op serviceniveau te garanderen. Het Gaia-X Lab, Aruba en T-systems voeren de services uit. Projecten integreren GXDCH Credential Service Events en synchroniseren hun catalogi naadloos. MKB’ers krijgen een unieke kans. Ze kunnen hun diensten en gegevens eenvoudig in Gaia-X catalogi laten zien en zo de groei van hun bedrijf versnellen. Ervaar gestroomlijnde, gecontroleerde en geautomatiseerde contractonderhandelingen om uw digitale transformatie te versnellen.

“Onze leden hebben het gebruik van het Gaia-X Clearing House als positief ervaren. De eerste versie is klaar en we nodigen iedereen uit om er gebruik van te maken om interoperabele federatieve data-infrastructuur ecosystemen te bouwen”, voegt Pierre Gronlier, Gaia-X CTO, toe.

De missie van Gaia-X gaat verder dan naleving. Het stimuleert de digitalisering van de waardeketen en richt zich daarbij op interoperabiliteit, globalisering en vertrouwen. Gaia-X steunt International Manufacturing-X (IM-X), een initiatief dat erop gericht is slimme productie op wereldwijde schaal te helpen met behulp van data. Gaia-X zal een cruciale rol spelen bij het waarborgen van interoperabiliteit, vertrouwen en beveiliging in de verbonden wereld.

Roland Fadrany, COO van Gaia-X, benadrukte dat “Gaia-X een vertrouwenskader biedt dat iedereen in staat stelt om op zijn eigen technologiestack te blijven terwijl hij/zij deelneemt aan dit nieuwe en brede ecosysteem.”

De summit benadrukte de wereldwijde strategie van Gaia-X, met de nadruk op innovatie, samenwerking en duurzaamheid. Gaia-X zorgt voor een evenwicht tussen Europese aanbieders en hyperscalers en bevordert een toekomst waarin ecosystemen in de industrie naadloos op elkaar aansluiten en gedijen op wereldschaal.

“Gaia-X Digital Clearing Houses is operationeel; we hebben een duidelijke structuur van bouwstenen voor het bouwen van data spaces en data spaces zijn een realiteit. We ondersteunen wereldwijde samenwerking; het internationale Market-X initiatief is hier een uitstekend voorbeeld van en we hebben een bijgewerkte, duidelijke strategie over hoe we onze doelen kunnen bereiken”, vat Ulrich Ahle, Gaia-X CEO, samen.

Catherine Jestin, voorzitter van de raad van bestuur van Gaia-X en Executive Vice President Digital and Information Management bij Airbus, spreekt haar oprechte waardering uit: “Dankzij de bijdragers aan de Gaia-X Projecten maken jullie Gaia-X werkelijkheid. Uw toewijding geeft niet alleen vorm aan de technologie, maar ook aan de toekomst die we samen voor ogen hebben.”

Alberto Palomo, Chief Data Officer – National Data Office, Staatssecretariaat voor Digitalisering en Kunstmatige Intelligentie, regering van Spanje, voegde hieraan toe: “Spanje heeft een informele oproep gedaan voor een coherente en gecoördineerde respons binnen de Europese initiatieven en programma’s voor cloud data en Kunstmatige Intelligentie. Vanwege de gedistribueerde en heterogene aard van de Europese data-economie, geloven wij dat samenwerking en interoperabiliteit de optimale keuze is voor een Trustworthy Data-waardepropositie.”

Pearse O’Donohue, directeur Toekomstige Netwerken bij DG CNECT, benadrukte de visie van “een gemeenschappelijke Europese data space – een echte interne markt voor data.” Tot de pijlers behoren naadloze datastromen, eerlijke regels, next-gen cloudcapaciteiten en de beschikbaarheid van hoogwaardige data om innovatie te stimuleren.

Er staan ons spannende tijden te wachten nu Gaia-X de toekomst van vertrouwde, gedecentraliseerde digitale ecosystemen blijft vormgeven. De summit toonde de kracht van samenwerking, innovatie en technologische convergentie onder Gaia-X regels.

Een laatste woord van dank gaat uit naar onze partners, Dawex, Aruba en Casa Mediterráneo.

De originele bron van deze publicatie is Gaia-X: https://gaia-x.eu/news/latest-news/gaia-x-summit-2023-charting-the-course-for-trusted-digital-ecosystems/

Share on

Meer nieuws

3 februari 2022

Op maandag 7 maart heeft vanuit de Nederlandse hub het webinar Gaia-X Federation Services (GXFS) met Andreas Weiss en Frans van Ette plaatsgevonden. Over het webinarGaia-X is het resultaat (…)

28 oktober 2021

Beste Gaia-X belangstellende,  Als je leuke dingen doet, vliegt de tijd. Voor mijn gevoel schreef ik eergisteren het voorwoord voor onze vorige nieuwsbrief en nu leest u de volgende alweer. De ontwikkelingen rondom Gaia-X gaan (…)

Use cases

Een overzicht van Use cases vanuit diverse sectoren in Europa ten behoeve van diverse ontwikkeling van Gaia-X. De use cases staan op de website van onze internationale Gaia-X groep.

Evenementen

Een overzicht van de internationale evenementen rondom de ontwikkeling van Gaia-X. De evenementen staan op de website van onze internationale Gaia-X groep.

Gaia-X hub Nederland - een introductie

Gaia-X hub Nederland - een introductie