17 maart 2023

Nederlandse partijen bouwen testomgeving voor Gaia-X clouddiensten

Nederlandse partijen bouwen testomgeving voor Gaia-X clouddiensten

De Nederlandse Gaia-X hub, TNO, BIT, Intermax, Info Support, SURF en AMS-IX gaan samen een nationale Gaia-X testomgeving bouwen. Clouddienstverleners kunnen er onderzoeken hoe ze kunnen voldoen aan de Europese cloudstandaarden, specificaties en regels van Gaia-X. Het uiteindelijke doel is om gebruikers in de EU beter grip te laten krijgen op hun eigen data. De verwachting is dat de testomgeving in mei 2023 operationeel is.

Op weg naar een federatieve data- en cloudinfrastructuur

Niet-Europese partijen beheren grotendeels de Europese digitale infrastructuur en data. De VS host inmiddels zelfs al meer dan 90 procent van de Westerse data. Om die afhankelijkheid tegen te gaan is Gaia-X in 2020 opgericht met als doel een federatieve data- en cloudinfrastructuur te ontwikkelen. Met deze testomgeving sluiten de Nederlandse partijen aan bij een project binnen Gaia-X, genaamd Structura-X.

Digitale soevereiniteit in cloudlandschap via Structura-X

Structura-X is een initiatief van 28 organisaties die in volledige overeenstemming met de Gaia-X richtlijnen hun clouddiensten willen inrichten. Het Structura-X consortium bestaat vooral uit Europese Cloud Service providers en Internet Exchanges. Binnen Structura-X wordt een gefedereerd ecosysteem van onafhankelijke Cloud Service Providers opgebouwd die gemeenschappelijke certificering en keurmerken dragen om uitwisselbaarheid van clouddiensten te bewerkstelligen. Op deze manier ontstaat voor afnemers van infrastructuur en platformdiensten meer keuzevrijheid en ontstaat meer digitale soevereiniteit in het cloudlandschap.

Realisatie van een nationale testomgeving

Met steun van de Nederlandse Gaia-X hub, mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, realiseren de Nederlandse partijen een nationale testomgeving. Deze testomgeving wordt in eerste instantie opgezet op basis van de open-source technologie Kubernetes. BIT, Intermax en SURF koppelen hun onafhankelijk beheerde Kubernetes-clusters in combinatie met het open-source project Liqo met elkaar via private VLAN van de Amsterdam Internet exchange (AMS-IX). Info Support verzorgt de monitoring van deze cloudfederatietestomgeving. TNO verzorgt de technische integratie en validatie van een aantal technische use cases binnen deze federatieve omgeving. Andere cloudfederatietechnieken zullen in latere fases toegevoegd worden.

Gefaseerde uitrol: van testopstelling naar Europese testinfrastructuur

In deze eerste fase beproeven betrokken partijen in de testopstelling of data en berekeningen (workload) van cloudprovider naar cloudprovider kunnen verhuizen (cloudportabiliteit). Daarnaast test men in hoeverre capaciteiten van verschillende cloudproviders met elkaar te combineren zijn (scale out).

In volgende fases wordt de Nederlandse testomgeving gekoppeld aan Italiaanse, Duitse en Belgische testomgevingen om cloudfederatieprincipes over de landsgrenzen heen te bewerkstelligen. Met het opzetten van deze Europese testinfrastructuur kunnen cloudproviders Gaia-X compliant clouddiensten aanbieden in een open ecosysteem.

Interesse om aan te sluiten?

Ben je als bedrijf geïnteresseerd om aan te sluiten in de vervolgfases? Neem contact op via info@gaia-x.nl. Sluit je aan en word één van de koplopers in de volgende generatie Europese clouddiensten!

Share on

Meer nieuws

17 augustus 2022

Op woensdag 7 september en donderdag 8 september vindt online en fysiek in Berlijn de GXFS-conferentie plaats. De GXFS-conferentie gaat in op de rol van de Gaia-X Federation Services (…)

Use cases

Een overzicht van Use cases vanuit diverse sectoren in Europa ten behoeve van diverse ontwikkeling van Gaia-X. De use cases staan op de website van onze internationale Gaia-X groep.

Evenementen

Een overzicht van de internationale evenementen rondom de ontwikkeling van Gaia-X. De evenementen staan op de website van onze internationale Gaia-X groep.

Gaia-X hub Nederland - een introductie

Gaia-X hub Nederland - een introductie