5 juni 2022

Sovereign Cloud Stack en Gaia-X Federation Services bieden een open source toolbox voor Gaia-X

De twee Gaia-X-projecten Sovereign Cloud Stack (SCS) en Gaia-X Federation Services (GXFS), die worden gefinancierd door het Duitse federale ministerie van Economische Zaken en Klimaatactie, worden gecombineerd en samen getest op open infrastructuur in de nu beginnende implementatiefase. Het doel van de twee projecten die vorig jaar zijn gelanceerd, is om een volledig open toolkit te creëren voor soevereine, gestandaardiseerde en federatieve cloudinfrastructuur. Deze technische basis vertegenwoordigt een belangrijke bijdrage van Duitsland aan het pan-Europese Gaia-X-project en stelt organisaties in staat om deel uit te maken van het nieuwe digitale ecosysteem.

“Met de inzet van de Gaia-X Federation Services op een Sovereign Cloud Stack-implementatie die al productief wordt gebruikt op de markt, zijn we een belangrijke stap dichter bij het doel van Gaia-X en de twee financieringsprojecten gekomen. De resulterende open source toolbox voor soevereine data-infrastructuur creëert een belangrijke basisvoorwaarde voor het innovatievermogen van bedrijven en overheden in de cloud”, zegt Peter Ganten, voorzitter van de raad van bestuur van de Open Source Business Alliance e.V.

“Door de gedefinieerde standaarden af te stemmen en te implementeren in productief bruikbare software, creëren de twee projecten concrete voordelen voor onze gebruikers. Samen bouwen we aan structuren en een open gemeenschap die verdere vooruitgang kunnen garanderen”, stelt Kurt Garloff, technisch leider van het SCS-project bij OSB Alliance.

Het doel van de Gaia-X Federation Services is om het Gaia-X ecosysteem operationeel te maken. Alle diensten uit de GXFS toolbox worden momenteel ontwikkeld op basis van een referentie implementatie van SCS. Daarom worden Kubernetes-clusters op basis van de opkomende SCS-standaard geleverd aan GXFS-implementatiepartners en werken ze op een volledig soevereine infrastructuur.

“Samen hebben we de basis gelegd voor Gaia-X en daarmee voor een open, transparant en veilig digitaal ecosysteem”, zegt Andreas Weiss, GXFS-projectmanager en hoofd van de divisie digitale bedrijfsmodellen bij eco – Verband der Internetwirtschaft e. V.. “We hebben nu het technische kader om data en diensten soeverein te gebruiken in sectorspecifieke dataruimtes – en zo de soevereiniteit van de Europese digitale economie te versterken.”

Over Gaia-X Federation Services

Innovatie door digitale soevereiniteit – dat is het doel van Gaia-X. Dit wordt bereikt door een ecosysteem op te zetten waarin gegevens beschikbaar worden gesteld, verzameld en gedeeld in een betrouwbare omgeving waar gebruikers altijd de soevereiniteit over hun gegevens behouden. Wat ontstaat is geen cloud, maar een federatief systeem dat veel cloudserviceproviders en gebruikers met elkaar verbindt.

De Gaia-X Federation Services (GXFS) vertegenwoordigen de minimale technische vereisten die nodig zijn om een cloudgebaseerd, zelfbepaald data-infrastructuurecosysteem te bouwen en te exploiteren. Op basis van technische specificaties worden diensten ontwikkeld op basis van een open source code. Deze zullen door de Gaia-X gemeenschap verder worden ontwikkeld tot operationele diensten en voortdurend worden verbeterd.

Onder leiding van eco wordt het GXFS-DE-project ook gefinancierd door het Duitse federale ministerie van Economische Zaken en Klimaatactie en is het in nauwe uitwisseling met de Gaia-X Association for Data and Cloud (AISBL) en het door Frankrijk gefinancierde project GXFS-FR.

Over eco – Vereniging van de internetindustrie

Met meer dan 1.000 aangesloten bedrijven is eco de grootste internetindustrievereniging in Europa. Sinds 1995 is eco zeer behulpzaam geweest bij het vormgeven van het internet, het bevorderen van nieuwe technologieën, het vormen van randvoorwaarden en het vertegenwoordigen van de belangen van leden in de politiek en internationale commissies. De belangrijkste thema’s van eco zijn de betrouwbaarheid en versterking van de digitale infrastructuur, IT-beveiliging en vertrouwen, evenals ethisch georiënteerde digitalisering. Eco pleit voor een gratis, technologisch neutraal en performant internet.

Over Sovereign Cloud Stack Projekt

De Sovereign Cloud Stack (SCS) werd in 2019 gelanceerd en aanvankelijk gefinancierd door het Federal Agency for Disruptive Innovations – SPRIND. Sinds juli 2021 is SCS een project van de Open Source Business Alliance en ontvangt het financiering van het Duitse federale ministerie van Economische Zaken en Klimaatactie (BMWK, voorheen BMWi). Een groeiende community van meer dan 20 bedrijven draagt bij aan het succes van Sovereign Cloud Stack. Door de krachten te bundelen, worden standaarden voor een modern, federatief open source cloud- en containerplatform gedefinieerd en geïmplementeerd met behulp van bewezen open source-componenten.

Tegelijkertijd worden operationele kennis en werkwijzen transparant gedeeld om de moeilijkheid van het leveren van hoogwaardige en veilige cloudaanbiedingen te minimaliseren. Twee (binnenkort drie) providers gebruiken SCS al in productieomgevingen om publieke clouddiensten aan te bieden. Verdere opstellingen bevinden zich in de ontwikkelings- en testfase.

Over Open Source Business Alliance – Bundesverband für digitale Souveränität e.V. (OSB Alliance)

De Open Source Business Alliance (OSB Alliance) is de vereniging van de open source industrie in Duitsland. Zij vertegenwoordigen meer dan 170 aangesloten bedrijven die ongeveer 10.000 mensen in dienst hebben en jaarlijks meer dan 1,7 miljard euro genereren in Duitsland. Samen met wetenschappelijke instellingen en gebruikersorganisaties zetten zij zich in om het centrale belang van open source software en open standaarden voor een succesvolle digitale transformatie duurzaam te verankeren in het publieke bewustzijn. Deze digitale transformatie moet zowel bedrijven, de staat als de samenleving ten goede komen. Daarnaast moeten innovaties op het gebied van open source worden bevorderd. Het doel is om open source te vestigen als de standaard in openbare aanbestedingen en in onderzoek en bedrijfspromotie. Open source en open standaarden zijn immers essentiële fundamenten voor digitale soevereiniteit, innovatief vermogen en veiligheid in de digitale transformatie en daarmee het antwoord op een van de grootste uitdagingen van onze tijd.

Share on

Meer nieuws

3 februari 2022

Beste Gaia-X belangstellende, De eerste maand van 2022 is alweer voorbij. De kerstversiering is nog maar net opgeruimd – wat vliegt de tijd toch! Zeker als je met leuke (…)

Use cases

Een overzicht van Use cases vanuit diverse sectoren in Europa ten behoeve van diverse ontwikkeling van Gaia-X. De use cases staan op de website van onze internationale Gaia-X groep.

Evenementen

Een overzicht van de internationale evenementen rondom de ontwikkeling van Gaia-X. De evenementen staan op de website van onze internationale Gaia-X groep.

Gaia-X hub Nederland - een introductie

Gaia-X hub Nederland - een introductie