22 februari 2022

Structura-X – een Gaia-X lighthouse project voor interoperabele cloudservices gelanceerd

Recent heeft een groep Europese cloudproviders Structura-X gelanceerd. Dit nieuwe Gaia-X lighthouse project richt zich op de cloud infrastructuur. Structura-X is momenteel een initiatief van 28 organisaties die in volledige overeenstemming met de Gaia-X richtlijnen hun clouddiensten willen inrichten. Het doel van Structura-X is het organiseren van een gefedereerd ecosysteem van onafhankelijke Cloud Service Providers die gemeenschappelijke certificering en keurmerken dragen. Structura-X is een aanvulling op de eerdere, branchespecifieke, ‘lighthouse’ initiatieven Catena-X (automobielsector), AgriGaia (landbouw) en EuroDat (financiën). De eerste gecertificeerde aanbiedingen zullen naar verwachting medio dit jaar beschikbaar zijn.

Structura-X nodigt cloudserviceproviders uit om mee te doen. Het gemeenschappelijke doel is om bestaande infrastructuurdiensten om te vormen tot een ecosysteem voor Europese data soevereiniteit. Heeft u interesse of wilt u meer lezen over Structura-X of andere ‘lighthouse’ projecten die lopen binnen Gaia-X? Klik dan hier om naar de Europese organisatie AISBL te gaan.

Share on

Meer nieuws

30 maart 2022

Op 8 maart j.l. stuurde staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitalisering) de Tweede Kamer een brief met de hoofdlijnen van de digitaliseringstrategie voor Nederland. Staatssecretaris Van Huffelen schrijft (…)

28 oktober 2021

Op donderdag 11 november 2021 vindt het ECP Jaarfestival 2021 hybride plaats: zowel op locatie Fokker Terminal in Den Haag als online. Het wordt een interactief programma van debatten, sessies, (…)

Use cases

Een overzicht van Use cases vanuit diverse sectoren in Europa ten behoeve van diverse ontwikkeling van Gaia-X. De use cases staan op de website van onze internationale Gaia-X groep.

Evenementen

Een overzicht van de internationale evenementen rondom de ontwikkeling van Gaia-X. De evenementen staan op de website van onze internationale Gaia-X groep.

Gaia-X hub Nederland - een introductie

Gaia-X hub Nederland - een introductie