22 februari 2022

Structura-X – een Gaia-X lighthouse project voor interoperabele cloudservices gelanceerd

Recent heeft een groep Europese cloudproviders Structura-X gelanceerd. Dit nieuwe Gaia-X lighthouse project richt zich op de cloud infrastructuur. Structura-X is momenteel een initiatief van 28 organisaties die in volledige overeenstemming met de Gaia-X richtlijnen hun clouddiensten willen inrichten. Het doel van Structura-X is het organiseren van een gefedereerd ecosysteem van onafhankelijke Cloud Service Providers die gemeenschappelijke certificering en keurmerken dragen. Structura-X is een aanvulling op de eerdere, branchespecifieke, ‘lighthouse’ initiatieven Catena-X (automobielsector), AgriGaia (landbouw) en EuroDat (financiën). De eerste gecertificeerde aanbiedingen zullen naar verwachting medio dit jaar beschikbaar zijn.

Structura-X nodigt cloudserviceproviders uit om mee te doen. Het gemeenschappelijke doel is om bestaande infrastructuurdiensten om te vormen tot een ecosysteem voor Europese data soevereiniteit. Heeft u interesse of wilt u meer lezen over Structura-X of andere ‘lighthouse’ projecten die lopen binnen Gaia-X? Klik dan hier om naar de Europese organisatie AISBL te gaan.

Share on

Meer nieuws

30 september 2021

Op Prinsjesdag 21 september heeft het kabinet Rutte in de voorgestelde begroting ook een voorstel gemaakt dat Nederland voor €300 M gaat investeren in twee “Important Project of Common (…)

Use cases

Een overzicht van Use cases vanuit diverse sectoren in Europa ten behoeve van diverse ontwikkeling van Gaia-X. De use cases staan op de website van onze internationale Gaia-X groep.

Evenementen

Een overzicht van de internationale evenementen rondom de ontwikkeling van Gaia-X. De evenementen staan op de website van onze internationale Gaia-X groep.

Gaia-X hub Nederland - een introductie