22 februari 2022

Structura-X – een Gaia-X lighthouse project voor interoperabele cloudservices gelanceerd

Recent heeft een groep Europese cloudproviders Structura-X gelanceerd. Dit nieuwe Gaia-X lighthouse project richt zich op de cloud infrastructuur. Structura-X is momenteel een initiatief van 28 organisaties die in volledige overeenstemming met de Gaia-X richtlijnen hun clouddiensten willen inrichten. Het doel van Structura-X is het organiseren van een gefedereerd ecosysteem van onafhankelijke Cloud Service Providers die gemeenschappelijke certificering en keurmerken dragen. Structura-X is een aanvulling op de eerdere, branchespecifieke, ‘lighthouse’ initiatieven Catena-X (automobielsector), AgriGaia (landbouw) en EuroDat (financiën). De eerste gecertificeerde aanbiedingen zullen naar verwachting medio dit jaar beschikbaar zijn.

Structura-X nodigt cloudserviceproviders uit om mee te doen. Het gemeenschappelijke doel is om bestaande infrastructuurdiensten om te vormen tot een ecosysteem voor Europese data soevereiniteit. Heeft u interesse of wilt u meer lezen over Structura-X of andere ‘lighthouse’ projecten die lopen binnen Gaia-X? Klik dan hier om naar de Europese organisatie AISBL te gaan.

Share on

Meer nieuws

7 december 2021

Onlangs is de whitepaper ‘Gaia-X Federation services (GXFS): ecosystem kickstarter’ gepubliceerd door Gaia-X AISBL (Europa). Dit document probeert het concept van Gaia-X Federation Services uit te leggen als onderdeel (…)

Use cases

Een overzicht van Use cases vanuit diverse sectoren in Europa ten behoeve van diverse ontwikkeling van Gaia-X. De use cases staan op de website van onze internationale Gaia-X groep.

Evenementen

Een overzicht van de internationale evenementen rondom de ontwikkeling van Gaia-X. De evenementen staan op de website van onze internationale Gaia-X groep.

Gaia-X hub Nederland - een introductie

Gaia-X hub Nederland - een introductie