8 juni 2022

Publicatie Gaia-X architectuurdocument en Trust Framework

7 juni 2022 – Brussel, België:

Gaia-X publiceert twee nieuwe documenten – de nieuwste versie van het architectuurdocument dat het ecosysteem van Gaia-X schetst en een nieuw Trust Framework dat gericht is op het waarborgen van gegevensbescherming, transparantie, veiligheid, portabiliteit en flexibiliteit voor het ecosysteem.

“Het Architectuurdocument is een van de leidende documenten voor Gaia-X dat de organisatie in staat stelt om een data- en infrastructuurecosysteem op te zetten. Een van de belangrijkste updates in de nieuwe versie is de verwijzing naar het drievlaksmodel van de NIST Cloud Federation Reference Architecture (CFRA)”, aldus Pierre Gronlier, CTO van Gaia-X.

De belangrijkste updates betreffen bijgewerkte definities van Data Exchange Services, Service Composition & Resource model en Self Description Lifecycle. Bovendien zijn deze documenten in lijn met andere officieel gepubliceerde Gaia-X-documenten.

Het Trust Framework, voorheen bekend als het Gaia-X Compliance & Labelling Framework, heeft hetzelfde leidende principe om gemeenschappelijk bestuur en de basisniveaus van interoperabiliteit tussen ecosystemen te waarborgen. De Gaia-X Self-description bestanden zijn ook gekoppeld aan het Trust Framework.

“Het Trust Framework is van het grootste belang voor Gaia-X omdat het de regels bepaalt die de minimale basis definiëren om deel uit te maken van het Gaia-X Ecosysteem. Het Gaia-X Ecosysteem is de virtuele set van deelnemers en dienstenaanbod volgens de Gaia-X vereisten van het Gaia-X Trust Framework. Het Trust Framework stelt iedereen in staat om de vereisten te operationaliseren door het aanbieden van een online API-service, wat de eerste stap is naar compliance als code om aan te sluiten bij de RegTech-industrie”, aldus Pierre Gronlier, CTO van Gaia X.

Share on

Meer nieuws

7 december 2021

Onlangs is de whitepaper ‘Gaia-X Federation services (GXFS): ecosystem kickstarter’ gepubliceerd door Gaia-X AISBL (Europa). Dit document probeert het concept van Gaia-X Federation Services uit te leggen als onderdeel (…)

18 september 2023

Tijdens de vierde Gaia-X Summit vertellen we u over de vooruitgang die Gaia-X heeft geboekt en heeft ui de mogelijkheid om in contact te komen met industrieleiders, experts en (…)

Use cases

Een overzicht van Use cases vanuit diverse sectoren in Europa ten behoeve van diverse ontwikkeling van Gaia-X. De use cases staan op de website van onze internationale Gaia-X groep.

Evenementen

Een overzicht van de internationale evenementen rondom de ontwikkeling van Gaia-X. De evenementen staan op de website van onze internationale Gaia-X groep.

Gaia-X hub Nederland - een introductie

Gaia-X hub Nederland - een introductie