17 augustus 2022

Podcast Binnenlandse Zaken ‘RADIO’ met Gaia-X hub NL manager Peter Verkoulen

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) lanceert vanuit de RijksAcademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid (RADIO) de vijfdelige podcastserie ‘Digitaal Europa’. Daarin wordt met toonaangevende experts gesproken over de belangrijkste onderwerpen, zoals mensenrechten, digitale soevereiniteit, een Europese cloudoplossing, regulering van markten en mensgerichte AI. De serie trapt af met Gaia-X hub NL manager Peter Verkoulen.

In deze eerste aflevering ‘Digitaal Europa – Een Europese cloudoplossing?’ gaat podcastmaker Robin Rotman in gesprek met Peter Verkoulen aan de hand van drie vragen van ambtenaren van BZK: Waar hebben we het precies over als we over cloud spreken en voor welk probleem is de cloud een oplossing? Hoe behouden we als Europa zeggenschap over cloud, nu de cloud de centrale infrastructuur wordt voor bedrijven en publieke diensten? En als het gaat om cloud lijkt het wel alsof we in Europa er technisch niet zoveel van bakken en het vooral juridisch proberen te beteugelen. Isoleren we ons niet door het vooral juridisch te maken?

Vanuit het ontstaan van de eerste cloudproviders, in met name Amerika zo’n vijftien jaar geleden, gaat Peter Verkoulen in op deze vragen en zet hij het belang uiteen van een Europese oplossing. Ruim 92% van onze data staat momenteel op de cloud van de drie grote Amerikaanse spelers: Google, Amazon en Microsoft. Wat betekent dat voor onze Europese opvattingen over privacy en onze normen en waarden over de omgang met data van mensen en bedrijven? Hoe kunnen we die normen en waarden borgen en hoe draagt de doelstelling van Gaia-X om een federatieve data- en cloudinfrastructuur te realiseren hieraan bij?

Beluister de podcast hier

Share on

Meer nieuws

17 augustus 2022

Op dinsdag 6 september vindt online van 10.00 tot 15.30 uur vanuit Gaia-X AISBL het Agricultuur Data Space Event plaats. In de agrovoedingssector is een enorme digitaliseringsinspanning aan de (…)

25 oktober 2021

Op maandag 29 november vindt het Community Event van Gaia-X Hub Nederland plaats. Dit event is online bij te wonen. Van 14.00 – 16.00 uur wordt u volledig bijgepraat over recente ontwikkelingen, lopende usecases (…)

Use cases

Een overzicht van Use cases vanuit diverse sectoren in Europa ten behoeve van diverse ontwikkeling van Gaia-X. De use cases staan op de website van onze internationale Gaia-X groep.

Evenementen

Een overzicht van de internationale evenementen rondom de ontwikkeling van Gaia-X. De evenementen staan op de website van onze internationale Gaia-X groep.

Gaia-X hub Nederland - een introductie

Gaia-X hub Nederland - een introductie