7 juni 2022

Terugblik: Gaia-X lunchsessie Hannover Messe

Vorige week vond de Hannover Messe plaats. Ruim 75.000 mensen bezochten de beurs. De Duitse minister van Economische Zaken, Robert Habeck, benadrukte het belang van de verschillende technologieën die gepresenteerd werden tijdens de Hannover Messe, in het licht van de uitdagingen waar we wereldwijd voor staan: “Just taking in all the technologies on display here into account, we have the solution to all our current crises. What we see here at the trade fair is the reflection of the major problems of our time with concrete answers – which is a fascinating development.”

Ook Gaia-X was vertegenwoordigd op de Hannover Messe. Er waren meerdere Gaia-X stands, het Gaia-X lighthouse project Smart Connected Supplier Network (SCSN) had een stand en de Nederlandse Gaia-X hub verzorgde een lunchsessie bij het Holland High Tech House. Tijdens deze sessie vond een gesprek plaats over het belang van soevereine data uitwisseling voor het gehele bedrijfsleven: van multinational tot MKB. Aan de sessie werd onder anderen deelgenomen door Theo Henrar, voorzitter FME, John Blankendaal, managing director Brainport Industries, en Frits Grotenhuis, Director Topsector ICT.

Peter Verkoulen, manager Gaia-X hub NL: “Het is goed te merken dat het belang van data delen voor het hele industriële bedrijfsleven, van multinationals tot absoluut ook het MKB, (h)erkend wordt. Soevereiniteit is daarbij uitermate belangrijk: de gebeurtenissen van de afgelopen maanden hebben wat dat betreft veel ogen geopend.” Tijdens de lunchsessie kwam ook het belang van internationale samenwerking duidelijk naar voren. Niet alleen is Nederland te klein om alles zelf te regelen, maar ook is een groot deel van het Nederlandse bedrijfsleven internationaal georiënteerd. Dat vraagt om het opschalen van bestaande data-initiatieven en samenwerkingen op internationaal niveau.

Met Gaia-X kan invulling worden gegevens aan die ambities. Voor de maakindustrie is SCSN een Gaia-X Lighthouse project dat een uitstekende basis en inspiratiebron biedt voor internationale opschaling. In samenwerking met TNO, Catena-X (de data space voor de automotive industrie) en NTT in Japan worden daar nu stappen in gezet. Vanuit TNO wordt onderzocht hoe de basis onder SCSN ingezet kan worden in andere domeinen. Gaia-X biedt een referentiearchitectuur voor federatieve data spaces waarmee soeverein en schaalbaar data kan worden uitgewisseld binnen de verschillende ecosystemen. Gaia-X Federation Services faciliteert federaties hierin met open source software componenten om interoperabiliteit te realiseren en data-uitwisseling vertrouwd en soeverein mogelijk te maken.

Bekijk de video over Gaia-X Federation Services

Share on

Meer nieuws

21 september 2022

Meer informatie volgt. (…)

Use cases

Een overzicht van Use cases vanuit diverse sectoren in Europa ten behoeve van diverse ontwikkeling van Gaia-X. De use cases staan op de website van onze internationale Gaia-X groep.

Evenementen

Een overzicht van de internationale evenementen rondom de ontwikkeling van Gaia-X. De evenementen staan op de website van onze internationale Gaia-X groep.

Gaia-X hub Nederland - een introductie

Gaia-X hub Nederland - een introductie