29 september 2023

Gaia-X benoemt Ulrich Ahle als nieuwe CEO

Gaia-X Summit 2023: De koers uitzetten voor betrouwbare digitale ecosystemen

Ulrich Ahle is per 1 november 2023 de nieuwe Chief Executive Officer (CEO) van de Gaia-X European Association for Data and Cloud AISBL. Hij volgt Francesco Bonfiglio op, die de non-profitorganisatie bijna drie jaar heeft geleid.

Ulrich Ahle heeft meer dan 30 jaar ervaring in de IT & Digital-industrie. Als Chief Executive Officer van de FIWARE Foundation sinds 2017, heeft Ahle een centrale rol gespeeld in het bevorderen van open source oplossingen voor onder meer slimme steden, industrie en energie. Ulrich Ahle was eerder Vice President en leider van de Manufacturing en Industrie 4.0 System Integration business bij Atos in Duitsland. Ahle is ook oprichter en bestuurslid van de International Data Spaces Association in Duitsland en zat 16 jaar in het bestuur van de prostep IVIP-organisatie.

Catherine Jestin, Executive Vice President Digital and Information Management bij Airbus en voorzitter van de Gaia-X Association: “Francesco was een geweldige CEO voor Gaia-X en we zijn dankbaar voor zijn leiderschap en energie gedurende de afgelopen drie jaar. Ik ben blij dat we een uitstekende opvolger hebben gevonden in Ulrich Ahle, wiens buitengewone ervaring een belangrijke bijdrage zal leveren aan onze organisatie nu ze aan het volgende niveau van haar missie begint. Gaia-X heeft als doel de Europese en internationale invoering van een open, transparant en veilig gefedereerd digitaal ecosysteem te vergemakkelijken, waarin data en diensten worden beheerd door gemeenschappelijke regels en vrij en veilig kunnen worden gebouwd, verzameld en gedeeld. Op dit moment zijn bijna alle Europese regels voor het delen van data aangenomen en het bevorderen van de juiste set van compliance-organisaties en -tools is cruciaal voor het industriële succes van de data-economie. Ulrich Ahle heeft actief deelgenomen aan de internationale opbouw van een dergelijk kader op het gebied van belangrijke open standaarden om slimme oplossingen mogelijk te maken en zal onze ambitie naar deze volgende stap leiden.”

Ulrich Ahle, Gaia-X Chief Executive Officer: “Op basis van de groeiende kracht van kunstmatige intelligentie en digitale bedrijfsmodellen wordt data een nog strategischer bedrijfsmiddel voor duurzaamheid en concurrentievoordeel in verschillende bedrijfsdomeinen. Daarnaast is er een toenemende vraag naar wereldwijde en interorganisatorische samenwerking op basis van gedeelde data. Gaia-X heeft op basis van Europese waarden een krachtige, concurrerende, veilige en betrouwbare federatieve data-infrastructuur ontworpen. Ik breng mijn ervaring mee in het overbrengen van innovatieve oplossingen naar de markt en zal samen met het hele team een duurzaam wereldwijd ecosysteem opbouwen rond de Gaia-X-technologie. Een nog sterkere harmonisatie van de overheidsfinanciering op het niveau van de EU en de lidstaten zal de marktintroductie van op Gaia-X gebaseerde oplossingen verder stimuleren. Dit zal gebaseerd zijn op een duidelijke visie en strategie van de deliverables die worden geleverd door het Gaia-X ecosysteem dat waarde creëert voor zijn leden.”

Francesco Bonfiglio, de voormalige CEO van de Gaia-X Association, zei: “Ik had de eer om Gaia-X op te starten en te laten groeien, door mijn visie in te brengen in een onderneming die ik als uniek en van het grootste belang voor Europa beschouw. Volgens mijn vijfjarenplan zal Gaia-X aan het einde van 2023 eindelijk tastbaar worden, door de introductie op de markt van de compliance-services en de eerste openbare catalogus. Nu ik deze basis heb ontwikkeld, dankzij de grote inzet van mijn team en alle leden, beschouw ik mijn werk als klaar. Dankbaar voor iedereen en trots op wat we hebben opgebouwd, wens ik mijn vriend Ulrich veel succes en kijk ik uit naar de uitbreiding en schaalvergroting van Gaia-X.”

Share on

Meer nieuws

30 maart 2022

Op 8 maart j.l. stuurde staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitalisering) de Tweede Kamer een brief met de hoofdlijnen van de digitaliseringstrategie voor Nederland. Staatssecretaris Van Huffelen schrijft (…)

23 februari 2022

Om onze complexe samenleving goed te laten functioneren, moeten burgers, overheden en het bedrijfsleven gegevens uitwisselen. Hoe kunnen we het potentieel van deze data ontsluiten en daarmee burgers en (…)

Use cases

Een overzicht van Use cases vanuit diverse sectoren in Europa ten behoeve van diverse ontwikkeling van Gaia-X. De use cases staan op de website van onze internationale Gaia-X groep.

Evenementen

Een overzicht van de internationale evenementen rondom de ontwikkeling van Gaia-X. De evenementen staan op de website van onze internationale Gaia-X groep.

Gaia-X hub Nederland - een introductie

Gaia-X hub Nederland - een introductie