10 december 2021

Voorwoord Peter Verkoulen nieuwsbrief #4

Beste lezer,

Wat vliegt de tijd! Alweer de laatste nieuwsbrief dit jaar van de Nederlandse Gaia-X hub. Er is veel gebeurd sinds we een paar maanden ook in Nederland startten met Gaia-X. Regelmatig is er ook aandacht voor Gaia-X in de pers. Daar zijn we blij mee. Ook als de toon kritisch is – dat houdt ons scherp. Al hoort daar wel een nuance bij. Feitelijk is Gaia-X een internationale scale-up. Twee jaar geleden begonnen met 11 Franse en 11 Duitse bedrijven – nu met meer dan 300 deelnemers en hubs in 15 landen waaronder Zuid-Korea. “Korea?”, hoor ik u zeggen, “Gaia-X was toch een Europees initiatief?”. Jazeker, binnen Gaia-X werken we aan mechanismen om Europese normen en waarden te borgen rondom digitale soevereiniteit. Maar dat houdt niet op bij de Europese grenzen. Ook veel Nederlandse bedrijven en organisaties doen immers zaken over de hele wereld. Ook niet-Europese spelers kunnen dus gebruik maken van Gaia-X diensten of Gaia-X compliant diensten leveren. Daarvoor is o.a. het labelling concept bedacht: een categorisering van cloud- en data sharing diensten waarbij je als gebruiker weet dat zo’n dienst aan bepaalde eigenschappen voldoet. Een belangrijk onderwerp voor Nederland ook, dat zich met de Online Trust Coalitie specifiek richt op dit soort vraagstukken. De eerste versie van het labelling document is gepubliceerd – de link is te vinden in de nieuwsbrief. Commentaar en suggesties zijn welkom – wij nemen dat als Nederlandse hub weer mee naar het internationale team dat hier aan werkt.

En zo gebeurt er nog veel meer! Zoals het een snel groeiende scale-up betaamt. De Gaia-X summit medio november, waarbij het hele speelveld aan ontwikkelingen rondom Gaia-X de revue gepasseerd is. Ons eigen community event twee weken later. Vorige week een hackathon waarin gewerkt is aan onderwerpen als confidential computing. En zo kan ik nog wel even doorgaan – maar lees daarvoor ook de rest van deze nieuwsbrief! Gaat het allemaal perfect? Nee, waar gehakt wordt vallen spaanders. Maar als we samen de schouders eronder zetten dan hebben we een unieke kans om zelf weer een stukje regie te krijgen over onze data en tegelijkertijd waarde te halen uit het combineren van data uit verschillende bronnen op een schaal die niet eerder mogelijk was. Economische waarde maar zeker ook maatschappelijke waarde, in allerlei domeinen.

In dit licht wens ik u vast hele fijne feestdagen in de hoop dat we in januari weer samen aan de start staan om de volgende etappe van deze spannende reis uit te stippelen en af te leggen.

Peter Verkoulen

Manager Gaia-X hub NL

Share on

Meer nieuws

17 maart 2022

Op maandag 4 april van 10.00-16.00 uur vindt online het Health Data Space Event plaats vanuit Gaia-X. Gaia-X heeft als doelstelling data bij elkaar te brengen en beschikbaar te (…)

Use cases

Een overzicht van Use cases vanuit diverse sectoren in Europa ten behoeve van diverse ontwikkeling van Gaia-X. De use cases staan op de website van onze internationale Gaia-X groep.

Evenementen

Een overzicht van de internationale evenementen rondom de ontwikkeling van Gaia-X. De evenementen staan op de website van onze internationale Gaia-X groep.

Gaia-X hub Nederland - een introductie

Gaia-X hub Nederland - een introductie