1 maart 2022

Overheidsonderzoek bevestigt onveiligheid Microsoft office, Teams en SharePoint voor de verwerking van persoonsgegevens

Omdat het belang en het doel van Gaia-x niet altijd even urgent lijkt wijzen we graag op een bijna voor iedereen relevante conclusies uit een onderzoek van het ministerie van J&V. Het betreft een “Data Transfer Impact Assessment” naar het gebruik van Sharepoint, MS Teams of Onedrive in relatie tot verschillende soorten informatie. De conclusie is dat voor bijzondere persoonsgegevens (bijvoorbeeld de gezondheid van een persoon) deze services niet voldoen aan de eisen van de GDPR en dat de veiligheid onvoldoende is gewaarborgd. Een bevestiging van de constatering dat zelfs voor de simpelste bedrijfsprocessen de huidige cloudinfrastructuur niet meer volstaat.  Als gebruiker van clouddiensten wil je natuurlijk vooraf weten wat voor toepassing of dienst je van welke leverancier kan gebruiken. Eén van de centrale doelstellingen van het Gaia-X project, het organiseren van transparantie van eigenschappen van diensten en de duidelijke labeling daarvan, gaat dit oplossen.

Heeft u behoefte aan meer informatie? Lees de complete memo hier.

Share on

Meer nieuws

2 maart 2022

Gaia-X hub Luxemburg Conference: EU’s Most Important Aspiration In A Generation – Challenges & Aspirations  Op donderdag 31 maart van 16.00-18.30 uur vindt online de Gaia-X Conference van de (…)

22 november 2021

Op donderdag 25 november 2021 organiseert Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een webinar ICT en Cyberbeveiliging. Het evenement vindt online van 10.00 tot 11.30 uur plaats. Wat: webinar ICT (…)

Use cases

Een overzicht van Use cases vanuit diverse sectoren in Europa ten behoeve van diverse ontwikkeling van Gaia-X. De use cases staan op de website van onze internationale Gaia-X groep.

Evenementen

Een overzicht van de internationale evenementen rondom de ontwikkeling van Gaia-X. De evenementen staan op de website van onze internationale Gaia-X groep.

Gaia-X hub Nederland - een introductie